Solutia pentru dezinfectarea solului: RAISAN 51

Scris de Echipa Alcedo

poza solarDupa cum se stie, atat spatiile protejate, cat si solul din interiorul acestora sunt atacate de numerosi agenti patogeni, dar si de daunatori. Multi cultivatori de legume in spatii protejate (sere, solarii)  inregistreaza pierderi din ce in ce mai mari din cauza acestora, ducand chiar pana la compromiterea culturii. Pentru a preveni aceste situatii se recomanda, ca intre doua cicluri de productie sa se faca dezinfectia solului. In acest context, puteti apela la un produs folosit de multi legumicultori, si anume:RAISAN 51. Acesta este un fumigant de sol, cu activitate fungicida, insecticida, nematocida si erbicida. Este important de retinut ca RAISAN 51 contine metam de sodiu – una dintre cele mai utilizate, in lume, substante pentru tratarea solurilor.RAISAN 51 asigura combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillium, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium, etc.), a nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, Globodera spp, Ditylenchus spp; Rotylenchus spp etc) a insectelor din sol (viermi sarma, buha semanaturilor, etc) si a buruienilor.

Cum aplicati acest produs? Ei bine, se aplica pe suprafata solului, cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare, inaintea infiintarii unei noi culturi, cand in sol se inregistreaza intre 10 grade si 25 grade Celsius. Doza recomandata este de 750 pana la 1.200 l/ha, in functie de organismele daunatoare, tipul de sol, adancime de dezinfectat. Daca se doreste ca efectul de erbicid sa fie eficient se va mari doza de aplicare pana la 2.000 l/ha. Dupa aplicare, solul se iriga usor pentru izolarea substantei in sol apoi se acopera cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. Dupa eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai ramas in sol. Noua cultura se poate planta dupa 5-6 zile de la aerisire.

Pentru a mentine efectul tratamentului de dezinfectie cu RAISAN 51 pentru o perioada mai lunga, recomandam legumicultorilor sa nu foloseasca, pe cat posibil, in spatiile dezinfectate utilaje care au fost folosite in spatii nedezinfectate. Acest lucru va ajuta la prevenirea reinfestarii.

Echipa ALCEDO